Hedefimiz
Sergi
Pullarda Bilim
Bilim İnsanları
E-Metinler
Mesaj Panosu

 

 

 

 

 

 


Anadolu'nun İlk Tıp Gazetelerinden Hekim
Yeni harflere Aktaran: Dr. Mustafa Çulfaz
Serander/Trabzon Tabip Odası Yayını, Trabzon 2007, 632 s.
ISBN 978-9944-374-02-6

Trabzon: Tarih boyunca Asya-Avrupa arasındaki ticari faaliyetlerin denizle kara bağlantısının sağlandığı en önemli liman ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Bu özelliğinden dolatı, dünyada yaşanan gelişmelerden en kısa sürede haberdar olan ve en çabuk etkilenen Trabzon, ticari açıdan olduğu kadar kültür, sanat ve basın hayatında da ilklerin kentidir.

Osmanlı döneminde, Şakir Şevket tarafından 1877'de "Trabzon Tarihi" adıyla ilk il tarihinin yazıldığı kent olan Trabzon, 1869 yılında İstanbul dışında ilk vilayet gazetesi ile ilk Vilayet Salnamesi'nin yayımlanmaya başladığı, II.Meşrutiyet'in getirdiği özgürlükçü ortamdam belki de en fazla yararlanarak sanat, edebiyat, tarih konularını işleyen onlarca dergi ve gazetenin yanında ona yakın mizah dergisinin de yayımlandığı, 1910lu yıllarda yazdığı Lugat-ı Cudi" adlı Türkçe sözlük ile dönemin birkaç sözlükbilimcisinden biri olan İbrahim Cudi Efendi'nin yetiştiği, Cumhuriyet döneminin ilk kadın dergisi olan "Çalıkuşu" mecmuasının yayımlandığı bir kenttir.

Kent kültürü açısından dikkat çeken bir diğer yayın ise 1910'da yayımlanmaya başlayan Hekim gazetesidir ki bu da ilklerden biridir. 15 günlük bir tıp gazetesi olan Hekim, 48 sayı yayımlanmış ve genel olarak basın tarihindeki, özel olarak da tıp tarihindeki yerini almıştır.

Kendisi de hekim olan Dr. Mustafa Çulfaz tarafından titiz ve yorucu bir çalışmayla günümüz alfabesine aktarılan gazetede çok değişik konularda yazılar kaleme alınmıştır. Ancak en önemlisi, özellikle salgın hastalıklardan dolayı büyük sıkıntıların yaşandığı Trabzon'da; bir yandan yapılan çalışma ve alınan önlemler hakkında bilgiler edinirken öte yandan halk sağlığı, koruyucu hekimlik ile tanı ve cerrahideki yeni gelişmeler konularında da ilginç yazılar yer almaktadır. Gazetenin içeriğine ilişkin belki de en ilginç husus, ülkemizin hâlâ en önemli gündem< maddelerinden biri olan sağlık politikaları tartışmalarının, o dönem için de toplumsal bir sorun olduğuna dair yazıların çokluğudur. Gazetenin, 20. yüzyıl başlarından 21. yüzyıl başlarına ışık tutacağını umuyoruz.

 

İÇİNDEKİLER

I.Bölüm

 

 

 

Sunuş

VII

 

 

Önsöz

IX

 

 

19.Yüzyılda Osmanlı Sağlık Politikası

XI

Prof.Dr. Erdem Aydın

 

 

 

Sağlık Bilimleri Alanında Süreli Yayıncılığın Gelişimi ve Bu Alanda Arap Harfleri ile Türkçe Yayınlanan Süreli Yayınlar Üzerine bir Değerlendirme

XV

Dr.Gülten Dinç

 

 

 

Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Trabzon'da Sağlık

XIX

Veysel Usta

 

 

 

Anadolu'nun İlk Tıp Gazetelerinden Hekim

XXXV

Dr. Mustafa Çulfaz

 

 

 

II:Bölüm

 

 

 

Hekim Gazetesi: Tıpkıbasım ve Çevrimyazı

1

 

 

Sözlük

605

 

http://www.bilimtarihi.org
Son güncelleme: 01.11.2016

© 2016